Natuurlijk is het leuk om een stick te kopen die er gaaf uit ziet, maar belangrijker is dat hij lekker in de hand ligt en dat je geen blessures oploopt. Als je een nieuwe stick koopt, moet je letten op:

  • Grip: deze moet de juiste stroefheid en dikte hebben, zodat de sporter niet gaat knijpen om de stick vast te kunnen houden.
  • Materiaal: sporters die gevoelig zijn voor armblessures kunnen beter een stick van enigszins flexibel materiaal nemen.
  • Gewicht (en verdeling): een zwaardere stick kan beter schokken absorberen, maar vergroot de kans op blessures.
Laat je altijd goed adviseren door ons!

Het is niet ongebruikelijk dat hockeyers die meerdere malen per week trainen en een wedstrijd spelen 2 of meer sticks per seizoen verslijten. De krul kan doorslijten door de zandkunstgrasvelden. Hockey blijft een contactsport waardoor er sticks hardhandig tegen elkaar kunnen komen, er op sticks wordt gestaan of gevallen, etc.

Welke stick past het beste bij mijn speelstijl?

Er zijn geen vuistregels die bepalen welke stick het beste bij je past. Dat maakt de keuze voor een stick heel persoonlijk. Het gaat erom wat jij prettig vindt en welke stick het prettigst in de hand ligt. Bij de aanschaf van een nieuwe stick kun je onder meer letten op het balanspunt van de stick. Heb je het zwaartepunt graag bij de krul of liever wat meer bovenin? Over het algemeen zorgt een stick waarbij het gewicht onderin zit voor meer slagkracht. Een stick waarbij het gewicht wat meer bovenin ligt, is handelbaarder en vooral geliefd bij technische spelers. Veruit de meeste hockeyers spelen met een lichtgewicht stick.

Heeft de samenstelling van mijn stick gevolgen voor mijn spel?

Jazeker. Aan de buitenkant lijken alle hockeysticks op elkaar, maar voor de samenstelling ervan worden verschillende materialen gebruikt. De combinatie van deze materialen, zoals carbon en fiberglass, bepaalt onder meer het gewicht en de stijfheid van een hockeystick. Wordt er bijvoorbeeld meer carbon gebruikt, dan is de stick harder en heb je als speler meer slagkracht. Over het algemeen geldt, hoe duurder de stick, hoe stijver/harder de stick.

Wat zijn de voordelen van een extra kromming in mijn stick?

Wanneer je je stick met de platte kant op de grond legt, mag de kromming op het hoogste punt maximaal 24 millimeter zijn. Deze regel is ingesteld om veiligheidsredenen. Hoe groter de kromming, hoe meer snelheid je namelijk aan de bal kunt geven. Bij een strafcorner sleeppush komt een stick met optimale kromming het beste tot zijn recht. Het punt van de kromming ligt standaard op circa 30 centimeter vanaf de haak (standard bow). Wil je meer balgevoel bij hoge ballen en pushen, kies dan voor een kromming onderin de stick (late bow).

Hoe lang moet mijn stick zijn?

Je kunt op twee manieren bepalen wat de voor jou ideale lengte van een hockeystick is. De eerste manier is door rechtop te gaan staan en de bovenkant van de stick onder je oksel te plaatsen. Houd de stick vast langs de zijkant van je lichaam en been. Het uiteinde van de krul mag tot vlak onder je knie uitkomen. Een tweede manier is door de stick voor je op de grond te zetten. De stick mag nu tot iets onder je navel komen. Bij twijfel kun je het beste voor de kleinste stick kiezen. Hier kun je doorgaans het meest behendig mee spelen. Koop nooit een te lange stick.

In onderstaande tabel is een globaal lengte advies voor sticks gegeven:

108-115
115-122
122-127
127-132
132-137
137-142
142-147
147-154
154-162
162+
24”
27”
29”
30”
31”
32”
33”
34”
35”
36,5"

 

 

 

 

 

 

 

Wat is een goede hockeystick om mee te beginnen?

Wie op jonge leeftijd begint met hockey kan het beste met een houten stick beginnen. Hiermee heb je een beter balgevoel, zodat je de techniek goed kunt aanleren. Vervolgens kun je overstappen op een kunststof stick. Deze zijn duurzaam en sterk, zodat je er harder mee kunt slaan.

Webshop

WebshopNeem ook eens een kijkje in onze webshop. Hier vindt u allerlei aanbiedingen.

Lees meer....

Nieuwe snaren

Nieuwe BespanningNieuwe snaren zijn er al vanaf € 14,95

Lees meer....

Uitverkoop

Binnenkort uitverkoop!Kijk ook in onze webshop voor de laatste aanbiedingen!

Lees meer....

Ga naar boven