Het belang van een tennissnaar wordt vaak, ten onrechte, onderschat. Tennissers spenderen vaak veel tijd en geld aan het zoeken van een geschikt nieuw tennisracket, voorzien van de allerlaatste technologieën, waarna ze het met een willekeurige (en meestal goedkope) tennissnaar laten bespannen.

Er wordt wel eens gezegd dat je beter speelt met een goede tennissnaar op een slecht tennisracket, dan met een slechte tennissnaar op een goed tennis racket.

Het belang van een tennissnaar wordt misschien nog het best aangetoond door het feit dat een tennissnaar het enige materiaal dat in direct contact komt met de tennisbal! De uiteindelijke speeleigenschappen van een tennisracket worden dus op de eerste plaats bepaald door de tennissnaar en de bespanning.

Vroeger werden bijna alle rackets bespannen met snaren die gemaakt waren van de darmen van schapen of koeien, maar tegenwoordig zien we bijna alleen nog synthetische snaren. De hoge kosten van darmsnaren spelen hierbij een belangrijke rol. Ook in andere opzichten verschillen de snaarsoorten echter van elkaar. Darmsnaren geven iets meer snelheid aan de bal dan synthetische snaren, bieden meer controle, zijn elastischer, absorberen trillingen beter en ‘spelen lekkerder’. Ze zijn echter ook duurder en gaan minder lang mee dan synthetische snaren. De fabrikanten van synthetische snaren proberen hun snaren ook de uitstekende eigenschappen van de darmsnaren mee te geven, maar dan met behoud van de voordelen van synthetisch materiaal, namelijk de langere levensduur, lagere kostprijs en vochtongevoeligheid.

De synthetische snaren met een multifilamentconstructie (zoals oliegevulde snaren en grafietsnaren) spelen het meest aangenaam. Een dikke snaar is sterker dan een dunne snaar en breekt minder snel. Een dunne snaar is elastischer en absorbeert trillingen beter en dat komt het speelcomfort ten goede. Bij armproblemen verdient een dunne snaar de voorkeur.

Een zachte bespanning is veerkrachtiger. Het ‘trampoline-effect’ is groter en daardoor veert de bal harder terug. Ook is de sweet spot van een zacht bespannen racket groter. De sweet spot is dat deel van het racketblad waarmee je de meeste snelheid meegeeft aan de bal en dat de minste trillingen overbrengt op de arm. Door die grotere sweet spot verkleint een zacht bespannen racket dus de schokbelasting van de bal en dat verkleint het blessurerisico.

Het voordeel van een harde bespanning is dat die meer controle biedt en dat je met een strak bespannen racket de bal preciezer kunt plaatsen.

Ben je gevoelig voor armblessures, kies dan voor een relatief zachte bespanning!

 

Webshop

WebshopNeem ook eens een kijkje in onze webshop. Hier vindt u allerlei aanbiedingen.

Lees meer....

Nieuwe snaren

Nieuwe BespanningNieuwe snaren zijn er al vanaf € 14,95

Lees meer....

Uitverkoop

Binnenkort uitverkoop!Kijk ook in onze webshop voor de laatste aanbiedingen!

Lees meer....

Ga naar boven